Skip to content

Lemmikit hyvinvoinnin tukena

Lemmikit tukevat tutkitusti ihmisen hyvinvointia. Tämä on tutkimus minkä allekirjoitan mielelläni. Oikeastaan tämän voisin todeta ilman mitään tutkimuksia, sillä minulle on aivan päivän selvää, että lemmikit tuottavat hyvinvointia. Ja lemmikeistä parhain minun mielestäni on tietenkin koira. Hyvänä kakkosena tulee kissa ja kolmosena hevonen.  Myös muilla lemmikeillä on paljon hyviä vaikutuksia hyvinvointiin, mutta ne eivät ole niin ilmeisiä ja konkreettia kuin näillä kolmella. 

Koska heitän tähän sunnuntai päivään näin kovan steitmentin, niin täytyyhän minun perustella asiaa.

Koirat liikuttaa omistajia

Koirien omistajana voin heti kertoa, että suurin hyvinvoinnin tekijä on liikunta yhdistettynä raittiiseen ulkoilmaan. Koira pistää joka päivä ulos liikkeelle, säällä kuin säällä. Vaikka ulkoilu olisi vain 15 minuutin pikapyrähdyn, niin jo sillä on todettu olevan ihmisen hyvinvointiin terveysvaikutuksia. UKK-instituutti, kertoo 30 minuuttia päivässä vaikka 10 minuutin pätkissä on todettu olevan ihmisen terveydelle hyväksi. Ja tämähän yleisesti ottaen täyttyy koiran omistajilla. Ainakin isojen koirien omistajilla.

Lemmikit pakottaa omistajansa ulos ja liikkeelle

Lemmikit vähentää yksinäisyyttä

Ihan ilman tutkimuksia voimme todeta, että yksinäisyys heikentää meidän hyvinvointia. Suomalaiset ovat pyrkineet lemmikkien avulla ehkäisemään yksinäisyyden kokemusta. Tilastokeskuksen mukaan lemmikkien määrä onkin kasvanut. Lemmikit tuovat tarvittavaa läheisyyttä lapsille, yksinäisille, sinkuille tai vanhuksille. Lemmikin omistajalla on joku, jolle höpötellä vaikka ei se vastaakaan takaisin.

Erityisesti koirissa on parasta se, että he ovat aina iloisia sinut nähdessään ja ovat valmiina lähtemään ja tekemään sinun kanssa ihan mitä vain. Ei ole parempaa tunnetta kuin se pyyteetön onni ja ilo, jonka koira sinulle osoittaa, kun tulet työpäivän jälkeen kotiin. Siinä kohtaa jää työpaikan murheet ja kiire ja tilalle tulee levollinen olo.

Lemmikit rauhoittaa

Lemmikkien on todettu vähentävän stressiä ja laskevan verenpainetta. Lemmikin tuoma läheisyys ja niiden silittely rauhoittaa. Mikä onkaan sen parempaa kuin istua sohvalla koira kainalossa tai kissa sylissä ja syventyä lempparisarjaan? Omalla kohdalla voin todeta, että koirien silittäminen tuo minun hyvänolon tunnetta ja lievittää pahaa oloa tai surua. Pehmeä ja pörröinen turkki tuntuu hyvälle ja lämmin hengitys lievittää yksinäisyyttä.

Allergioita vähemmän

Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan maataloissa ja eläimille altistuneilla lapsilla on vähiten allergioita, muihin verrattuna. Voidaankin todeta, että mitä aikaisemmin ja enemmän lapsi altistuu lemmikkieläimille sitä todennäköisemmin hän säästyy allergioilta myöhemmällä iällä. Voimme tehdä myös päätelmän, että mitä hygienisempi ympäristö, niin sitä todennäköisemmin kertyy allergioita sairauksia, koska elimistömme ei ole saanut kokemusta muista bakteerikannoista eikä meille ole kehittynyt luontaista vastustuskykyä.

Lemmikki opettaa vastuuta

Lemmikin parhain ominaisuus varmasti on se, että se opettaa vastuuta. Siksi sen hankkiminen hetken mielijohteesta ei ole suotavaa. Esimerkiksi koira elää usein 10-14 vuotiaaksi ja sitä on ulkoilutettava kolme kertaa päivässä ja ruokittava kahdesti. Koira vaatii sitoutumista. Pelkkä lenkkeily ja ruokintakaan ei riitä, vaan sen kanssa on leikittävä, harjattava ja pestävä sekä opetettava kunnon kansalaiseksi. Koira vaatii äärimmäistä johdonmukaisuutta, jotta se löytää paikkansa laumassa.

On lemmikkejä, jotka eivät vaadi niin paljoa kuin koirat. Esimerkiksi kissat, terraario-eläimet, puput tai muut häkkieläimet vaativat huomattavasti vähemmän, mutta ovat hyvinvoinnin kannalta eduksi. Vaikka lemmikki ei olisi niin vaativa kuin koira, niin se vaatii kuitenkin omistajaltaan sitoutumista sen hoitoon ja huolenpitoon. Tämän takia lemmikkiä hankkiessa kannattaa pohtia tarkkaan mitä sen omistaminen todellisuudessa vaatii ja onko minusta siihen.

En pystyisi kuvittelemaan kotiani tai elämää ilman koiraa. Olen oman 38 vuoden elämän aikana omistanut aina koiran. Toisinaan perheessämme on ollut myös kissoja. Nämä ovat kasvattaneet jo opettaneet minut ja minun lapseni. Olemme kaikki oppineet läheisyyden, kunnioituksen ja elämän arvostuksen. Olemme saaneet lemmikeistä turvaa ja rauhaa.

Totta kai ne ovat välillä ärsyttäneet! Erityisesti pentuaikana, kun ovat rikkoneet ne lempikengät tai teurasteneet pehmolelun olohuoneen lattialle. Jälkeen päin nämäkin tilanteet huvittaneet vaikka siinä hetkessä on tehnyt mieli tehdä roistosta rukkaset. Myös lenkkeilyt kaatosateessa tai väsyneenä raskaan työpäivän jälkeen ovat alkuun ottaneet päähän, mutta jälkeen päin lenkkeilystä on tullut hyvä olo.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että lemmikin hankkiminen on kannattavaa, jos se on suinkin vain mahdollista.

Tähän päättyy meidän hyvinvointi-teemakuukausi. Ensi kuussa meillä on teemana myötätunto.

Terkuin, Kati