Skip to content

Vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta

Suomalaisessa yhteiskunnassa käy ajoittain kiivaana keskustelu luontaishoitojen hyödyistä ja haitoista. On havaittavissa melko suurta epätietoisuutta tämän aihepiirin suhteen. Luontaishoidot saattavat aiheuttaa voimakkaitakin tunteita vastustajissaan. Osittain tämän takia ei olla päästy edes yksimielisyyteen siinä, millä nimellä kyseisiä hoitoja tulisi kutsua. Monet haluavat puhua uskomushoidoista, sillä vaikutuksen väitetään perustuvan ainoastaan hoitoon uskomiseen. Usein tosin kyseisen väittämän takana on ihminen, joka ei edes ole itse vastaan ottanut hoitoja – kieltäytynyt täysin hankkimasta niitä. Jokaisella meillä on mahdollisuus hankkia tietoa hoidoista oman kokemuksen kautta. Nykyään löytyy myös paljon tutkittua tietoa muun muassa akupunktion ja vyöhyketerapian hyödyistä.

Vuosien aikana, kun itse olen tehnyt hoitoja muille, niin parhaat ja välittömät palautteet olen saanut lapsilta, etenkin vauvoilta. Vauvat ja isommatkin lapset eivät ainakaan parannu uskon avulla. Tässä haluankin avata teille hieman enemmän vauvojen vyöhyketerapeuttisesta hierontaa.

Vyöhyketerapian historiaa ja taustaa

Jo tuhansia vuosia sitten vyöhyketerapiaa on käytetty hoitomuotona Egyptissä, Kiinassa ja intiaanien keskuudessa. Perinteisessä vyöhyketerapiassa hoidetaan jalkaterän, kämmenen sekä korvan heijastealueita. Heijastejärjestelmän kautta hoidetaan ja vahvistetaan kehoa, avataan kehon jännityksiä sekä tukoksia. Vyöhyketerapialla on saavutettu hyviä hoitotuloksia muun muassa kroonisiin ja akuutteihin kipuihin, stressiin, unettomuuteen, aineenvaihdunnan häiriöihin, korvatulehduksiin, hormonaalisiin häiriöihin, allergioihin ja flunssakierteisiin.

Vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta

Synnytys on vauvalle aina suuri muutos. Sen vaikutukset voivat näkyä vauvassa monella tapaa. Synnytys voi aiheuttaa vauvalle fyysisiäkin oireita kuten esimerkiksi niskan jäykkyyttä ja stressiä. Vauvan niska joutuu myös loppuraskauden aikana kovan paineen alle. Niskan jumit ovat yhteydessä vatsan toimintaan, sillä ne vaikuttavat kiertäjähermon toimintaa. Kiertäjähermo hermottaa suolistoa, ruokatorvea ja mahalaukkua. Vauva voi fyysisiä oireita ilmaista esimerkiksi jatkuvalla itkuisuudella.

Vyöhyketerapeuttisessa vauvahieronnassa tehdään vauvahierontaa sekä vyöhyketerapiaa. Hoito on vauvalle erittäin miellyttävä, lempeä, rentouttava ja tehokas. Vauva voi saada hoidosta nopeankin avun, muun muassa itkuisuus helpottaa ja kehon jäykkyydet vähenevät. Hoidot tehdään vauvoille sarjahoitoina, keskimäärin tarvitaan kolme erillistä hoitokertaa.


Vyöhyketerapeuttisen vauvahieronnan vaikutuksia ovat muun muassa:

 • rentoutuminen
 • lihasjännitysten helpotus
 • aineenvaihdunnan paraneminen
 • unen laadun paraneminen
 • verenkierron vilkastuminen
 • hengityksen syveneminen
 • vastustuskyvyn paraneminen
 • stressin väheneminen
 • kipu- ja särkytilojen helpottuminen
 • vatsavaivojen helpottuminen
 • koliikkioireiden helpottaminen

Hoitoesteet, milloin hoitoa ei vauvoille tehdä ovat:

 • kuume
 • tulehdustilat
 • ihon infektiot
 • antibioottikuuri

Rokotusten jälkeen olisi hyvä pitää myös 3-5 välipäivää ennen vyöhyketerapeuttista hierontaa.

Koliikki ja vatsavaivat

Vauvojen koliikkia on tutkittu paljon, mutta selkeää syytä sille ei olla vielä löydetty. Se ilmeisemmin on monen tekijän kokonaisuus, joka liittyy lapsen kehityksen tuomiin toiminnallisiin muutoksiin. Vaivaan ei ole olemassa lääketieteellistä hoitoa. Koliikki alkaa yleensä noin 2 viikon iässä ja helpottuu noin 3-4 kuukauden iässä. Koliikki-itkuun ei tavanomaiset rauhoittelukeinot auta, itku on tuskaisen kuuloista.

Suomessa julkaistiin tutkimus 2019, jossa tutkittiin vanhempien kokemuksia vyöhyketerapiasta koliikin hoitomuotona. Hoidoissa vauvoille annettiin koko kehon vyöhyketerapiaa, siinä käsiteltiin jalkapohjat, jalat, vatsa, selkä, niska, kädet ja korvanlehdet. (Aivan juuri samat alueet kuin minun tekemissäni vauvojen vyöhyketerapeuttisissa hoidoissa.) Tutkimus toteutettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Lohjan kaupungin yhteistyönä.

Koliikin virallinen määritelmä edellyttää, että:

 • vauva itkee vähintään kolme tuntia vuorokaudessa
 • vähintään kolmena päivänä viikossa
 • vähintään kolmen viikon ajan.

Koliikki on yhtä yleinen rintamaitoa ja korviketta saavilla vauvoilla. Jopa 10 %:lla vauvoista esiintyy koliikkia.

Elokuun tarjous

Nyt elokuun ajan on KaSi hyvinvointipalvelulla tarjouksessa vauvojen vyöhyketerapeuttinen hieronta. Kolmen hoitokerran sarja maksaa 120 €. Normaalisti kolmen hoidon kerta maksaa 135 €. Kun lahjakortin lunastaa elokuun aikana, niin hoidot voi käyttää myöhemminkin.

Hoidot voin tehdä myös vauvalle tutussa ympäristössä, omassa kodissa.

Varaa lahjakorttisi puhelimitse numerosta 044-9850148 (Sini) ja sovitaan ensimmäinen käynti. 😊